tirsdag 30. august 2011

Pål har invistert i utstyr, ja han e en ekte Bergens gutt

Pål begynte å fly pg i 1993 og har akkurat flydd like mange år som meg. Traff han første gang på 90-tallet i Vågå en vår vi var ute å lusket etter noen km nedover langs Gudbrandsdalen. Plutselig en vakker dag 2008 dukket han opp på Bangsberg, han kunne fortelle at han var en av veeeeeldig få pg piloter som fløy her, det meste gikk i hg.

Pål har ikke kjøpt nytt utstyr siden 2005 og han venter spent på en Factor 2. Må være litt enig med att han har venta lenge, ja det ble så lenge att han måtte gå opp en str på grunn av alderdom(magetilegget:-). Men ingen skal si at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves. Sela og hjelmen rulla inn her om dagen, så nå ruller Factoren snart inn også. (Keearaen ville han ikke ha)
Her ser dere halvhjelmen til Grid, ja den e steike rå, lyst på en så sjøl eg å:-)
Så er det bakenden av nysela til Pål: ei Woody Valley X-alps GTO, totalt vekt 4,9 kg med cocpit i str L.


fredag 26. august 2011

På Lundeberget(Ring) idag

Idag tok Trond, Øyvind og meg turen til Ring, lenge sia eg hadde vært der. Det var meldt termikk på SMHI og da ville vi prøve der. Vi ble ikke skuffet, fikk oss fin treningsflyving alle tre.
Vi tok oss en liten ryddesjau etter vi kom opp. Turen opp gikk i et bedagelig tempo, vi gikk i samla flokk alle tre.


Her er Trond startklar, han var nok litt konsentrert nå. Øyvind startet først og gikk rett til værs, en flott å perfekt start. Var skikkelig stolt der eg sto å så Trond tok en perfekt start på Lundeberget, men det kreves siden det er stupstart.Trond kom seg elegant ut på andre forsøket og opp bar det med han også. Da var det bare meg igjen, startet og gikk rett i ei boble opp forbi Trond og i hælan på Øyvind. Vi fløy att og frem på kanten av henget, skrudde bobler men kom ikke særlig høyt. Stoppet liksom opp ved litt over 700 meter hver gang, fikk en gang 850 meter og angret jeg ikke stakk. Endelig fant eg å Øyvind ei boble vi tok opp til knappe 1000 meter, Trond lå litt innenfor og skrudde seg opp han og, tro han bikka 800 meter. Begynte å stikke bakover sammen med Øyvind, han ble vesentlig lavere. På bildet ser dere skya eg ville til, men visste eg var lav. Tenkte eg måtte ha ei boble til og fikk ei lengre bak som putret meg opp littegranne, så Øyvind drittlavt og trudde han måtte lande.(men nei)




Kom santans cirrius og ble megaskygge, storskya gikk i oppløsning og eg tok valget mot ei sky som lå over Ulven-toppen. Lå skygge her og men greide å komme meg til vel 750 meter. Ble fustrert over skyggen og begynte å gli videre med den lave høyda i håp om litt støttehang. Det ble med ren sidevind på kantene bortover mot Brøtum stasjon, valgte å lande på Frode Halse jordet. Plinga Tove og ho kom å henta meg, Øyvind plinga og sa han hadde landet på gården rett nord for Næra. Da var det bare å kjøre opp Brøtumbakkan og plukke han opp, derfra til Ring via Nærsoet. Og pinadø bar det ikke til pærla på kveldstur, snakk om ADHD-gjeng... Tusen takk til Tove for hentinga.











torsdag 25. august 2011

Mona Iren Dyreng, første jente i Norge med Rush 3

Mona begynte på pg-kurs høsten 2009 i Hedemarken Luftsportsklubb med første høydetur 1-nov 2009. Siden har ho stått på i flekkan og siste året har ho virkelig fått teken på flyvinga si. Ho siklet lenge etter en erstatter fra sin Airwave Sport 3(dhv 1-2, som nå er til salgs) og snakket stadig om Rush 3. Etterhvert sjønte flere av oss kor ferden gikk, og plutselig var ho eier av en splitter ny Rush 3 som første jente i Norge.
Smilet til Mona er det største som for tiden finnes i klubben, og det sjønner vi andre i klubben godt.



Ho valgte ut fargene selv og vingen ser flott ut i lufta. Mona fikk vingen igår(ons) ettermiddag og har fått logget nesten 4 timer på to ettermiddager. Tryggheta fikk ho etter første turen, idag var det bare en velikeholdstur. For ho skal nemlig til Tyrkia for å fly pg imorra sammen med flere fra klubben, og ho satte veldig pris på å få testa Rush,en i hjemlige trakter.






Gratulere med ny flott vinge Mona:-)








...PÆRLA VÅR...

Tru du ikke vi fikk oss ettermiddagsvind idag også, fikk logget såvidt over 4 timer på to dager. Byttelånte vinge med Erik idag, Rush 3 er en kongevinge som de aller fleste som flyr kan bruke, anbefales:-)
Her er starten, Monika starter.


Øyvind nærmest med sin eldgamle Vega 2, Morten der borte med sin selvlysende Mentor 2. Her er litt av flokken, vi var 10 vinger som lå å koza oss på et stort hang, totalt 12 piloter idag. Erik i min M4, tru han koset seg. Han var konge på haugen hele tia, måtte nok ha likt vingen da han tok seg 2 timer i lufta... Erik, Mona og Øyvind. Roger med sin Mac Eden III Tove med Mentor 2. Pål Gjersvik med min gamle og selvlysende Keeara(2002 mod), den fikk han kjøpe av meg for 17.000,- og han skrøt som helvete av vingen da han landa. Det var et god handel både for meg og han, he,he, må nok spandere ei conjac til han for kjøpet:-)

















tirsdag 23. august 2011

Trysil idag, ble skikkelig overutvikling

Idag kurset vi østover, meg, Øyvind og Trond. Roger snorka-purka lenge idag så han nådde ikke skyssen med oss. Han kom opp rett før eg starter, ser han begynner å rigge ut av helvete.

Det var helt blått da vi kom på landinga kl.10.00 idag. Ca 11.00 kom vi opp på starten og da var det grodd bra med skyer og det utviklet fort og ble regn rett etter vi hadde prøvd oss på tidlig-forsøket. Vi så også godt inversjonslaget over skybas, alle skyene flatet bare ut. Fans greier att det overutvikla så fort idag, hadde virkelig trua på 100 pluss...
Stein er den lokale helten i Trysil, vi pakerte hans bil nede ved landinga. Her ser du bare ræva til Øyvind mens Trond speider utover etter sola. Legg merke til den digre skya bak Trysilfjellet, den kom og ødela dagen for oss. Vi startet ca rett før 12 i håp om å komme oss opp og vekk, men alt ble til skygge og vi landet på parkeringa under starten. Øyvind er optimistisk han og med en tidlig start. Etterhvert begynte det og regne nord og rett øst for oss. Den eneste plassen det ikke regnet var sør og sør-øst for oss.Bildet: Starten på Trysil(Bygderkanken) ligger akkurat i buen på skyggen. Her er turen etter regnet, da startet vi litt før halv fire. Hadde glemt radioen og fri for strøm på tlf, ble til att eg surra over Øyvind så vi kunna ta skybas ilag. Men det ble no til slutt topplanding. Her er Trysil sentrum. Hadde nok sikkert kunne lagt på tur idag, men kl. var 16 da eg fortsatt lå å skrudde i ei boble. Det var ren sør mens eg skrudde i bobla, varierte mellom 10-12 km/t. Men bestemte meg for og fly sammen med Øyvind siden eg ikke hadde tlf å radio. Her er vi på tur frem igjen til starten etter å ha driftet litt bakover i bobla, man ser litt av veiene i Fageråsen.

Etter topplandinga fant vi ut vi skulle fly mot landinga, vi knotet litt så det ble halvtimen. Skyggen ble konstant på starten så vi mistet helt trua, men vi fikk litt hangsoaring foran starten. Flott dag ble det alikavel etter at odsen sank betraktelig når det regnet som verst...
















søndag 21. august 2011

Kanondag på pærla...

Godt oppmøte fra klubben idag selv om tåka lå lenge i formiddag helt ned til midt på Bangsberg. Plutselig letter tåka og Erik plinger ca 1-2 sekunder etterpå. Vi dro opp kl. 11.00 fra landinga et gjeng og det fyltes på av piloter utover dagen.
Thor Arne rigger nyvingen sin(Rush 3) Alle har godt mot nå, selv om lite trøkk inn...

Mange opptimister idag, Erik startet... På dette bildet trur eg ser 6-7 vinger i lufta. På gratishaugen, her er: Morten med sin splitter nye selvlysende Mentor 2, Erik med sin blåe Rush 3, Øyvind med sin eldgamle og oransje Vega 2, Tove med sin gule Mentor 2 og Ingeborg øverst med sin røde Buzz Z. Bildet tatt mot Brumunddal, Øyvind er nærmest i bildet. Her er Morten med sin selvlysende sak helt til venstre, han fikk jomfuturen med nyvingen idag, ca 40 min. Fin innvielse må man vel si, det var dritmorro og fly sikk-sakk å knipse gjenget idag:-) Ingeborg litt over meg, ho flydde kjempegodt idag. Og ho har en tendens til å ligge høyt(god instruktør ho ha hatt) Fikk knipset erik i skybas, Øyvind gjemte seg bak skya, fant han fan ikke.

Et riktig flott gjeng på Bangs idag, de fleste fikk kjempeturer. Regnet kom, kjente 2 droper i ansiktet da eg lå i Erikgropa, spurte Roger(på radio) som var på starten om nedbør. Dem var begynt å pakke pga rengnet og da fant eg ut att eg måtte pile ned. Nådde akkurat å pakke før striregnet kom. Tusen takk alle for en flott flydag på Pærla:-)
















lørdag 20. august 2011

Digge-dugge tur på Høsbjør med Geir:-)

Endelig, endelig har vi fått "smurfen" å begynne å fly igjen, ingenting er bedre enn det. Geir har vært litt nyforelska i sommer så han har ikke hatt tid å flydd.
Men nå er han igang igjen, det er godt å se han i miljøet igjen. Men han er ikke helt trygg enda, Arne står og passer på han mens han chatter med dama:-) , ja ho i fra Finnmarka... Steike her en han i firsprang, han har absalutt ikke glemt korsen det var å sykle. Han har heller ikke glemt å vektstyre, det ser vi tydelig på vingen. Geir flydde godt og fikk en dobbel, kansje trippel Høsbjør.(en enkel Høsbjør er 5 min)


Tusen takk for att du kom å flydde idag Geir, vi er glad i deg hele klubben:-)












torsdag 18. august 2011

Ozone M4, et mesterverk i sin klasse(En D)

NB: Skryten av M4 og bildene under er ikke helt i samsvar...

Idag fikk eg virkelig testa M4,en min i forskjellige forhold. Det som går igjen er att den er meget fast i fisken og presis på hendlinga, i tilegg supersoft med speed og det hadde eg ikke forventet med denne klassen.

Fløy først en tur på formiddagen(startet ca. 12.00) på supermarginalt uten støttehang. Startet og havna nede hos han seilflykaren(huset rett under rampa på Høsbjør), steiki nu slit eg. Tenkte eg fikk slite, omså lande på jordet hos han, men pinadø kom eg meg opp med et nødskrik. Endelig etablert i 360,er i gogropa mi går det ikke så fryktelig fort opp(tidlig på dagen?) og det er vanskelig, slanger seg i alle retninger.
Bildet: Morten prøver vingen min på kvelden fra Høsbjør...

Når eg endelig fikk maks høyde(830moh, hundre meter igjen til skybas) tenkte eg å prøve til grustaket i Bjørgedalen, men det sank så djevelsk att eg måtte snu å såvidt komme tilbake i høyde med starten. Skyggen ble stabil og eg kurset ut mot landingsbobla, eller skal eg si GEIR-BOBLA(der kor Geir tok meg i våres sammen med Daniel), pip, piiiiip... Ser Arne og Stein står på landinga og venter, men eg må nu bare skru når eg får det til. Tru dem ble lei av og vente, ser dem kjører opp, eg tyner til 562moh og glir mot "hoppkanten". Fan og, ble lav, sleiker alle hustakene ovenfor kursjordet vårt og håper på høyere makter, var så marginalt att eg ikke NÅDDE(pleier å si det på distanseturene mine) å si: "kjære gud gi meg løft" inni meg. Bildet: Morten glir ut med min M4...

Kjempa meg opp som en "liten djevel" og fandenivolsk samtidig, turister på rampa, eg jubla til dem og dem svarte. Dem hadde nemlig sett meg hele tia og var imponert, ja det va nu pinadø eg å... Kom meg inn bak rampa(starten) lavt i en høyresving, men hadde så mye energi å fart att eg ikke turte å topplande. Ser Arne å co kjører mot hotellet og kurser etter, lander på beitejordet sør for hotellet. Pakker og labber opp etter gutta med smil til forbi ørene... Starter på ettermiddagen på tur 2 sammen med Trond å Tom Ole. Eg å Tom Ole fant fort hverandre å symetrien i bobla å steig ilag til rundt 1100moh(uvanlig kost på Høsbjør)... Så Tom Ole sank litt og valgte å dra bakover litt til, der pinadø va bobla igjen og den tok meg opp til litt over 1300moh. Ble alene og kurset mot Gåsbu, men det ble vanskelig etterhvert. Når man jobber med skybas på 1300moh er det ikke mye feilmargin som skal til før man bøster.Men skrapa og skrapa og landet på en av de tusen gårdene som er der, måtte spørre ei kjerring kor eg var. Ho var så hyggelig og småpratet, men ho kunne ikke forst korsen man kunne starte på Høsbjør og lande der:-)





Det som eg liker med denne vingen: Tråkka speed 50% med en gang eg sjønte att eg ikke kom høyere, røm derifra. Lå med speed inn til neste boble til det steig bra, bråslepte og vrengte rundt så energien tok tak i meg og eg tenkte, kansje litt for tøff nu??? Men NEI, denne vingen var det bare å fortsette i 360,er oppover. Det var en utrulig følelse, tenker tilbake på R-09 og det er med en frykt som eg har hatt mange ganger i R-09. Hvertfall er det ikke tvil i mitt hodet ang vingevalg til meg, grubla lenge før eg bestemte meg ka eg skulle ha, tipper Tonny og Ronny var overgitt av meg.






PASSIV SIKKERHET: Nå er det sånn att min vinge har fått en D(dhv 2-3) med speed på kun 2 øvelser, resten er mye A, B og noen C,er... Om man snur litt på det hele og tenker, ja ka fan, vingen har bare en C(dhv 2) på handsfri. Koffer kan man ikke kjøpe en sånn sak istedet for en ren toer(kansje for dem som har flydd litt)??? Vil tippe at de gutta som flyr en ren toer ikke så "veldig" ofte ligger med full speed. Rett vingevalg til rett pilot er vel kansje det som er nøkkelen til sukksess til den enkelte, men husk dett er bare min tankegang:-) Tusen takk til Ozone som har produsert denne glideren, sikkerheta står virkelig i høysetet på denne vingen... Her er første gang eg starta med nyvingen, kysthang på Lyngstuva i Nord-lenangen. Turen ble på vell 2 timer med ei le-boble på slutten, da var det egentig ikke tvil i mi sjel at eg hadde kjøpt det som passet meg.Arne kom plutselig forbi etter alle trudde han hadde landa nede ved hotellet. Han hadde hang-soaret på berget/stein til venstre av rampa, tru han nevnte att det var marginalt. Men Arne er en gammel rev så det løftet tok han som vanlig av alt det andre han presterer. Var steike artig å stå i megabakvind på starten å se han skrudde seg opp i bygen, meget godt flydd... Stakkars Trond, han var ca 35 sekunder for sent til å komme seg ut og bli med Arne i bygeløftet. Men han fikk jo seg en god tur på ettermiddagen, hadde litt uflaks i bobla som eg å Tom Ole tok opp til over 1ooomoh... Her er endel av gutta som var med idag, Roger speider ivrig på pølsa i Arne sin "snik-kikkert" Tusen takk alle idag, og takk for hentinga Morten...

























onsdag 17. august 2011

Frengsgropa innviet med 4 tøffe piloter...

Fra igår hadde eg steikanes med planer hvert 5 min, først skulle eg til Vågå sammen med Roger. Vi likte ikke værmeldinga så bestemte vi oss for Solbergåsen, men på morran likte vi heller ikke det været heller.

Bestemte oss for å dra på forsking til Frengsgropa i Ljørdalen litt nord for Østby. Hadde hatt kontakt med Eirik siden igår kveld, så han og Markus ble med på fjell-forsking. Vi parkerte en bil på landinga og kjørte grusveien ovenfor skytterbanen med den andre. Her heiv vi på oss apostlenes hester og begynte stigningen opp i lett gange.

Markus og Eirik rett etter vi kom opp, vi trasket rolig opp og brukte 1 time med sekk på ryggen. En flott sti 2/3 av turen(til hytta), ellers gikk det i blåbærlyng og litt steiner. Her har vi lagt ut alle fire, vi håper på sol:-) Gutta har fått pustet ut så smilet er på plass:-) Roger speider en siste gang etter sol, men den gang ei. Det trekte inn ca 1-2 hele tia, kansje 3 i de beste kastan. Eirik inn for landing med sin Factor 2. Legg merke til team fargene til Nova. ja med inngravert navn og greier. Eg å Eirik landet ca 2 km nord for starten, vi søkte nordover langs vest-veggen mens Markus og Roger tok andre veien. Gleder meg steikanes til det blir sol i Frengsgropa, da tipper eg varion får noe å jobbe med:-)


Fikk ikke tatt noen bilder fra lufta da eg tynte langs hele vestveggen, svingte som fan da det peip, men ble for trangt...







FAN OG... Var steikanes med sol da eg rundet Ollerud og den sto rett inn på Høsbjør. Peisa direkte opp og glemte varioen, sprang helt ned igjen og henta den. Da eg kom opp for andre gang ble det skygge for evig tid, fan og. Tok forlengstart og sprang ut av helvete... Arne kom kjørende opp så han knipsa litt bilder av meg og nyvingen. To sklierter på to forskellige plasser med 16 mil,s mellomrom, det lukter vel litt ADHD, eller???
























mandag 15. august 2011

Hesafjellet i Nord-Lenangen

Lørdagen meldte det svak S-V på soundingen og Gufar Geo kom og besøkte Casper i helga. Han hadde jo også Factoren med seg og vi bestemte oss for og traske til Fjells. Det var lett gange i 40 min sammen alle tre, og vi kom til start samtidig.

Sto fint inn, men endel fra venstre når vi fikk vingene over hodet. Ble litt marginalslit med nært-flyving, var ganske spennende siden jeg ikke har flydd herfra på "ørten" år. Tove og meg kjempet ei stund om og være kongen på haugen, men til slutt var det bare "gamle Lenangsknep" som holdt meg oppe, vinden dreide helt på sør og forvant. Topplandet på ca 330moh når eg oppdaget Gøran og Erland som hadde lagt ut vingene på Hesa-aksla.
Meg og Geo på trasking oppover fjellryggen, det er utulig lett terreng og gå i. Geo og Tove ordner seg klar på øverste gress/lyng-starten(430moh). Her kan man starte en hel flokk samtidig, plass i massevis og ingen busker. Buskene som vokste her før i tida ble tatt med under siste istida, heldigvis for oss det:-) Låner ei gammel sele som Geo hadde med, mi ega lå hjemme i Kongsvegen. Bildet ble knipset bildet på sørenden av Hesafjellet. Neste topp fremme til venstre er Lassofjellet. Over Lenangsfjorden videre bak ser dere Rundfjellet. Tove foran Hesafjellet med båthavna i Nord-Lenangen i bakgrunnen.


Erland og Gøran kom opp ca en time etter oss og da var forholdene dødd ut, ble en liten skliert på dem. Startet jeg også og kneip meg noen min til før eg landa ved bilen oppe i Russelvdalen.